Maksuton joukkoliikenne on tulevaisuuden toisinajattelua
- Otto Kylmälä
- 30.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
Helsingin yrittäjien puheenjohtaja Markus Seppänen kirjoittaa Helsingin Uutisissa 26.3, että ”nyt on aika ajatella toisin ja äänestää kaupunginvaltuustoon toisinajattelijoita… jotka näkevät haasteissa mahdollisuuksia.”
Olen samaa mieltä Seppäsen kanssa uusien ajatusten äänestämisestä valtuustoon, mutta harmittelen, ettei hän itse kykene näkemään haasteissa mahdollisuuksia.
Kirjoituksessa nostetaan esiin tärkeä näkökulma Helsingin tulevaisuudesta: yritysten merkitys kaupungin taloudelle ja elinvoimaisuudelle. Kuitenkin, kun keskustellaan Helsingin kehittämisestä ja kaupungin elinvoiman vahvistamisesta, ei voida ohittaa toista merkittävää tekijää – kaupungin asukkaiden liikkumismahdollisuuksia ja saavutettavuutta.
Yksi tärkeä askel kohti elinvoimaisempaa Helsinkiä on joukkoliikenteen maksuttomuus, joka ei ainoastaan paranna kaupungin liikennejärjestelmää, vaan myös tukee yritysten ja asukkaiden välistä vuorovaikutusta.
Keskustan elinvoiman hiipuminen on haaste, josta kaikki päättäjät kantavat huolta. Laajemmassa mittakaavassa Helsingin on pidettävä huolta siitä, että vastaamme ilmastokriisin ongelmiin ja luomme infrastruktuuria, joka tukee tulevaisuuden kestävää kehitystä.
Seppäsen vastaus nykyajan ongelmiin on vanhan ajan lääke. Hänen mielestään ihmisten pitää päästä ruuhkauttamaan ydinkeskusta henkilöautoilla, joka pahentaa ilmanlaatua, lisää päästöjä ja heikentää jalankulkijoiden turvallisuutta.
Kehotan Helsingin yrittäjien puheenjohtajaa toisinajatteluun. Mitä jos kaikille helsinkiläisille maksuton joukkoliikenne nähtäisiin kasvutoimena ja keskustan pelastajana? Mitä jos keskustan kävelymahdollisuuksien lisääminen ja autojen vähentäminen lisäisikin viihtyisyyttä?
On totta, että yritykset ovat keskeinen osa kaupungin elinvoimaa, mutta elinvoimainen kaupunki tarvitsee myös toimivan liikennejärjestelmän, joka palvelee sen asukkaita ja yrityksiä.
Joukkoliikenteen maksuttomuus voisi olla tärkeä askel kohti parempaa, ympäristöystävällisempää ja taloudellisesti kestävämpää Helsinkiä, jossa kaikkien on helpompi liikkua ja osallistua kaupungin elämään – olipa kyseessä työnteko, ostokset tai vapaa-aika.
Samalla joukkoliikenteen maksuttomuus tukisi yrityksiä, koska se mahdollistaisi laajemman asiakaskunnan liikkumisen ja tavoittamisen. Kun liikkumisen esteet poistuvat, yhä useammat ihmiset voisivat käyttää paikallisia palveluja ja käydä ostoksilla alueen yrityksissä, mikä lisää kysyntää ja edistää talouskasvua.
Helsingillä on varaa panostaa toimivaan joukkoliikenteeseen. Näin tuemme kaikkien helsinkiläisten demokraattista liikkumista, madallamme kynnystä keskustan yritysten pariin ja teemme sen kestävää kehitystä tukien.
Tämä on sitä tulevaisuuden toisinajattelua.